kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Uyuşturucu Kullanan Sürücü Cezası 2021 Ne Kadar?

Uyuşturucu kullanan sürücü cezası ne kadar? Uyuşturucu kullandıktan sonra araba kullanmak suç mu? Hangi cezalar veriliyor? 2021 uyuşturucu etkisinde araç kullanma cezaları…

A+
A-

Trafik kuralları trafiğin ve trafik içinde yer alan tüm unsurların güvenliği için konulan kurallardır. Bu kurallara uyulmaması halinde cezai yaptırımlar bulunmaktadır fakat cezai yaptırımlardan daha da önemlisi bu kurallara uyulmaz ise gerçekleşebilecek kazalar nedeniyle insanların mallarına ve özellikle canlarına zarar geleceği gerçeğidir.

Yine de henüz kaza yapmamışken veya kazadan hemen sonra eğer büyük bir şey olmamışsa insanlar uymadıkları kurallar yüzünden hangi cezaları yiyeceklerini merak etmektedirler.

UYUŞTURUCU KULLANARAK ARABA SÜRMEK YASAK MI?

Öncelikle belirtmek gerekir ki uyuşturucu kullanmak ülkemizde Türk Ceza Kanunu Madde 191 uyarınca yasaktır. Kanunda yazan bu maddede;

Uyuşturucu maddeyi (esrar, eroin, kokain vb.) kişisel kullanım amacıyla satın alan, herhangi bir surette uyuşturucu maddeyi kabul eden ve kullanma amacıyla bulunduran kişi uyuşturucu madde kullanma veya bulundurma suçunu işlemiş olur.

yazmaktadır. Yani araç kullanmanın dışında zaten uyuşturucu kullanan ceza kanunu uyarınca da suç işlemektedir.

Bunun yanı sıra uyuşturucu ve alkol kullandıktan sonra araba ile kaza yapma olasılığı yüksek olduğu için bunu yapan kişilerin en az korkmaları gereken şey trafik kanunları açısından yasak olup olmadığıdır çünkü olası bir kaza halinde sürücü ya kendisinin ya da bir başkasının canına zarar getirebilir. Bu yüzden asıl sorulması gereken uyuşturucu kullanarak araç kullanıldığında kime ne zarar veririm sorusudur ve bu sorunun korkusu ile sürücüleri alkol ve uyuşturucu kullandıktan sonra araç sürmemeleri önemlidir.

Uyuşturucu kullandıktan sonra araba sürmek yasak mı sorusuna gelecek olursak Karayolları Trafik Kanunu 48/8 Maddesi içinde açıkça belirtildiği üzere uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak araç kullanmak, yasaktır.

UYUŞTURUCU MADDE KULLANIP ARABA KULLANAN KİŞİLERE VERİLECEK CEZALAR NELERDİR?

Uyuşturucu etkisinde araç kullanırken fark edilen ve yakalanan sürücülere farklı bazı cezalar verilmektedir. Bunlardan bir tanesi maddi ceza iken bir diğeri ehliyete uygulanacak ceza puanıdır. Yine bunlara ek olarak TCK’ya göre suç işlendiği için sürücünün savcılığa sevk edilerek hakkında dava açılması da olasıdır. Alkollü araç kullanmakta olduğu gibi sürücünün ehliyetine geçici veya kalıcı el konulma ihtimali de bulunmaktadır.

<div></div>

UYUŞTURUCU ETKİSİNDEKİ SÜRÜCÜNÜN ARABA KULLANIRKEN YAKALANMASI DURUMUNDA UYGULANACAK PARA CEZASI 2021 NE KADAR?

Trafik cezaları da kamu kurumlarındaki her şey gibi her sene enflasyon ile orantılı olarak zamlanmaktadır. 2018 yılında 3925 TL, 2019 yılında 2167 TL, 2020 yılında 6333 TL olan uyuşturucu kullanan sürücü cezası 2021 yılında ise 6909 Türk Lirası’na yükselmiştir.

Trafik cezalarının hepsinde erken ödenmesi halinde %25 indirim uygulaması bulunmaktadır. Yani ceza kağıdı elinize ulaştıktan veya ödemeniz gereken tarih başladığı andan itibaren 15 gün içerisinde bu cezayı öderseniz cezayı 5181,75 Türk Lirası olarak ödemeniz mümkündür.

uyusturucu ile araba kullanma cezasi

UYUŞTURUCU KULLANAN SÜRÜCÜLERE UYGULANAN CEZA PUANI KAÇTIR?

Uyuşturucu kullandıktan veya kullanırken araç süren sürücülere maddi ceza dışında ceza puanı da verilmektedir. Uyuşturucu kullanmış bir sürücüye verilecek ceza puanı 20 olarak belirlenmiştir.

UYUŞTURUCU KULLANIP YAKALANAN SÜRÜCÜ DAVA EDİLİRSE NE KADAR CEZA YER?

Ülkemizde her ne kadar kanunlar biraz daha katı olsa da son kararlar genelde hakimlere bırakılmıştır. Yasada belirtilen süre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olarak öngörülmektedir fakat dediğimiz gibi hakim inisiyatifinde olan bu konuda 5 yıl ceza almanız da 6 ay gibi kısa süreli cezalar almanız da olasılıklar dahilindedir. Tabi ki ceza almamış örneklere bakarak ne de olsa ceza almam diye rahatlıkla uyuşturucu kullanmanız ve hele de bu halde araba sürmeniz kafanızda yanlış fikirlerin olduğunu gösterir, eğer böyle düşünüyorsanız lütfen bir uzmandan destek alın.

<div></div>

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.