Uzman Çavuş Nedir
Uzman çavuş nedir? Ne iş yapar? Nasıl olunur? Şartları Nelerdir? Uzman erbaş uzman çavuş aynı mı? Maaşı ne kadar?
Uzman Çavuş Nedir
Günümüzde populerliğini güncel tutan mesleklerden biri de askerliktir. Askerlikte bir çok rütbeye hiyerarşiye göre sahip olmak mümkündür. Sizler de bu meslekleri daha yakından tanıyın diye meslek tanıtımımıza bu defa Uzman Çavuş ile devam ediyoruz. MESLEKLER
Dünya’nın en iyi ordularından biri olan Türk ordusu profesyonel ordu sistemine geçmeye çalışıyor. Bu süreçte asayişin sağlanması, kırsal bölgelerin koruması ve güvenliği, sınır ötesi operasyonlar gibi bir çok alanda jandarma uzman çavuşlar görev alıyor. Ordu da bu kadar işe yarayan uzman çavuş nedir?
Kimin astı kimin üstüdür uzman çavuş ne iş yapar anlatmaya çalıştık.
Türk Silahlı Kuvvetleri 15 Temmuz sürecinden sonra köklü bir yenilenme ve değişme sürecine girdi. Bu süreçte en radikal değişikliklerden biri de Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması oldu. Jandarmanın temel görevi kırsal bölgelerde polisin şehirde yürüttüğü kolluk görevini yürütmektir.
İçişleri Bakanlığı tarafından izin verildiği takdirde Jandarma, Genel Kurmay Başkanlığının emir ve komutası altında görev yapabilecektir. Terfi, özlük haklarına ilişkin kararlar ve bunlara benzeyen konularda yetkili İçişleri Bakanlığı’dır.
Üst rütbelilerin fazla olması, erlerle doğrudan muhatap olmanız, yağmur kar kış demeden çalışmak hiç kolay değil. Ortalama 3 senede bir Ankara’nın doğusu ve Ankara’nın batısı şeklinde görevinizin değişmesi ailenizden uzak kalmak gibi sorunlarınızın olduğunu da belirtmek yanlış olmayacaktır. Kısacası ülkenizi ve milletinizi sevmeden yapılabilecek bir iş değildir.
Uzman Çavuş Olma Şartları Nelerdir?
Jandarma neredeyse her yıl uzman çavuş alımı yapmaktadır. Bu alımlara başvurmak için gereken şartlar şu şekildedir:
- 26 yaşından gün almamış olmak
- En az ilköğretim mezunu olmak
- Askerliğe engel sağlık sorunu bulunmamak
- Sabıka kaydı bulunmamak
- Terhisten itibaren 3 yıl içinde başvuruda bulunmak
Yukarıda belirtilen şartları sağlayan herkes İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından açılan sınavlara başvuru yapabilir. Yapılacak olan mülakat ve spor yeterlilik testlerinden sonra uzman çavuş olmak için önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Her memuriyete girişte olduğu gibi jandarma içinde güvenlik soruşturması için evrak ve bilgi istenecektir. Ortalama üç ay civarında güvenlik soruşturması süreci devam edecektir. Arından ise yapılacak duyuru ile göreve başlama tarihi belirtilip 6 aylık bir eğitim dönemi başlayacaktır.
Uzman Çavuş ve Uzman Erbaş Aynı mı?
Uzman erbaş kavramı uzman çavuş ve uzman onbaşı kavramlarını kapsayan bir kavramdır. Her iki kadroyla ilgili bir düzenleme yapılacağı zaman uzman erbaş adı kullanılarak yapılmaktadır. Uzman onbaşı olarak göreve başlayan kişiler ise 1 yıl görev yaptıktan sonra uzman çavuş rütbesine terfi ederler.
Uzman Çavuş Özlük Hakları
Polislerin 3000 ek gösterge, öğretmenlerin 3600 ek gösterge ve hakimlerin 7200 ek gösterge ile çalıştıkları ülkemizde uzman çavuş ek göstergesi 2200 olarak belirlenmiştir. Doğuda görev yapan, yurt dışı veya şehir dışı görev yapan tüm askeri personelin faydalandığı ek ödemelerden faydalanılabilir.
Emekli olduğunuz takdirde ise sözleşmeli olmanız OYAK imkanlarından yararlanmanızı engellemeyecektir. Emin olamadığınız konuları forumdan sorabilir veya başlık açarak eksik gördüğünüz hususları belirtebilirsiniz.
Uzman Çavuş Astsubay Olabilir mi?
Uzman erbaş olarak en az bir yıl görev yaptınız ve hala 28 yaşından gün almadıysanız mümkündür. Geçiş için gerekli şartlar yüksekokul mezunu olmak veya astsubay meslek yüksekokulunda verilecek eğitimi başarı ile bitirmek. Görev süresinde 80 ve üstü sicil notu almış olmak.
Genel kültür, bilgi, ahlak ve disiplin bakımından yeterli görülmek. Bu şartların sağlanıp sağlanmadığının incelenmesinde yetkili olan ise ilgili komisyondur.