Vat Numarası Nedir? Nasıl Geri Alınır? Vat Numarası Örneği
Vat Numarası Nedir? Nasıl Geri Alınır? Vat Numarası Örneği nasıl bulunur? Özellikle ticaretle uğraşanların en çok merak ettiği konulardan birisi VAT numarasıdır. Peki Vat numarası nedir? Ne demek? Ne işe yarar? Nasıl geri alınır? VAT numarası örneği nasıldır?
Türkiye’de son zamanlarda en çok merak edilen konuların başında ‘vat numarası’ gelmektedir. Bu numara halk arasında ‘vat number’ olarak da bilinmektedir. Özellikle de yurt dışında ticaret yapan kişilerin karşısına sık sık bu numara çıkmaktadır. Peki vat numarası yani vat number nedir? Nasıl geri alınır?
Vat Numarası Nedir? Ne Demek?
Vat numarası, ‘Value Added Tax’ ifadesinin kısaltılmış halidir. Bu ifadenin Türkçe karşılığı ise ‘Katma Değerler Vergisi’dir. Türk vergi sisteminde KDV olarak bilinmektedir. Avrupa Birliğinde geçerli olan vergi mevzuatında her ülkeye ait KDV kimlik numarası bulunur. Türkiye Avrupa Birliği üyesi değildir ve KDV kimlik numarası ‘TR’ olarak belirlenmiştir. VAT, bir başka deyişle KDV ile ilgili ilk işlemler 1954 yılında Fransa’da uygulanmıştır. Devletin vatandaşlarından aldığı bu vergiyi gören diğer devletlerde önemli bir ek gelir olan KDV’yi kendi ülkelerinde hayata geçirmişlerdir. Bu kapsamda VAT numarasının tüketim vergisi anlamına geldiğini de söylemek mümündür. Sonuçta vergisini veren kişiler ilgili malı üreten değil tüketen kişilerdir. Türkiye’de hemen hemen her alanda vergiler avrupa ülkelerine kıyasla oldukça yüksektir. Vatandaş da başta KDV olmak üzere yüksek vergilere alışmıştır. Bu kapsamda vatandaşın para harcadığı her alandan KDV alındığını söyleyebiliriz. Yani devlet her tüketim ürününden %18 KDV almaktadır. Burada en önemli konu ise vatandaşın bilinçli davranmasıdır. Çünkü vatandaş bilinçli davranmaz ise satın aldığı ürüne ilişkin fiş ya da makbuz almaz ise %18’lik KDV devlete değil ürün satan mağazaya kalmaktadır. Bu nedenle vatandaşlar alışverişlerinde fiş almayı ihmal etmemelidir.
Vat Numarası Nasıl Geri Alınır?
Vat numarası ile ilgili sorusu olan, sorun yaşayan kişilerin öncelikle deneyimli bir muhasebeciyle görüşmesi önerilir. VAT numarasını geri almak için muhasebeciden yardım alınması faydalı olacaktır. Çünkü ulsulararası alanda yapılan bu işlemler son derece önemlidir. VAT numarası genellikle AB’de faaliyet gösteren firmalar tarafından istenilir ve kullanılır. Çoğunlukla AB’de faaliyet gösteren bir şirket sizden bazı evrakların doldurulmasını ister. Bu evraklara VAT numarasının da yazılması istenir. Bu evraklar doldurulduktan kayıt işlemi gerçekleştirilir. Bu evrakların doldurulması ve gönderilmesinin ardından KDV ile ilgili aracılık yapan bir şirket, diğer şirket veya şirketler için tüm prosedürleri izler ve gereken işlemleri gerçekleştirir. Orjinal makbuzlar veya faturalar ile fişler de KDV geri iadesini takip edecek kişiye ya da firmaya gönderilir.
VAT numarası faturalarda bulunur. Bu nedenle KDV’nin karşılığı olarak çeşitli kontroller faturalar üzerinde gerçekleştirilir. İncelemeler tamamlandıktan sonra devlet tarafından istenen belgeler ayarlanır. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra ise tüm belgelerle ilgili devletin vergi kurumuna örneğin Vergi Dairesi Başkanlığına belgeler gönderilir. Görevliler gereken işlemleri yaptıktan sonra faturaları ve VAT numarasını geri iade eder. İade ücretini dilekçede yazan şirket geri öder. Geri ödenen iade ücreti ise gönderim ücreti ile söz konusu firmaya gönderilir. Böylece VAT numarası geri alınır.
Vat Numarası Örneği
VAT numarası harflerden ve sayılardan oluşan bir numaradır. Bu numaraya örnek olarak “XY332654312” gösterilebilir. Bu numara tamamen hayal ürünü olarak yazılmıştır. Ancak genellikle numaralar bu şekildedir. Türkiye için geçerli olacak VAT numarasında baştaki harfler “TR” olacak ve daha sonra numaralar gelecektir.