Vergi Dairelerinde Fazladan Sorumluluk ve Personel İhtiyacı Sorunları
Gelir İdaresi Başkanlığı'nda kadro unvanlarına kıyasla daha fazla çalıştıklarını ve daha fazla sorumlulukları olduğunu dile getiren personellerin talepleri.
Bildiğiniz gibi bir süredir Kurum İçi Özel Uzmanlık Sınavı ile Gelir Uzmanlığı kadrosuna geçmeye hazırlanan ancak yayımlanan iptal kararı ile Gelir Uzmanlığı Kurum İçi Özel Sınavı rafa kalkan Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Dairelerinde görev yapan personeller farklı kadro unvanlarına kıyasla daha fazla sorumluluk altında iş yaptıklarını ve fazladan çalıştıklarını dile getiriyor. Peki Gelir İdaresi Başkanlığı Personelinin bu itirazı için çözüm nedir? Kurum içi özel uzmanlık sınavı da rafa kalkan personel için Başkanlık nasıl bir çözüm üretebilir. Duruma dair bilgiler ile muhtemel çözümeri haberimizde bulabilirsiniz.
Kurum İçi Özel Uzmanlık Sınavları Nedir? Neden Gerçekleştirilmektedir?
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın taşra teşkilatında ve yine Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taşra teşkilatında bulunan A Grubu kariyer meslekler olan Defterdarlık Uzmanlığı ve Gelir Uzmanlığı mesleklerine Kamu Personeli Seçme Sınavı A Grubu puan türlerinden belirli düzeyde puan olmaksızın, yine mesleğe girişte talep edilen yaş şartı ve bölüm şartı kıstasları olmaksızın geçiş imkanı veren, kurum içinden personelin yararlandığı sınavlara verilen isim kurum içi özel uzmanlık sınavlarıdır.
Bu sınavlara kurumlarda üç yıl gibi bir süre ile görev yapan ve yukarıda belirttiğimiz şartlara bakılmaksızın katılım hakkı tanınan personel girebilmektedir. Gerçekleştirilecek olan sınavlardan 22 Mayıs 2021 tarihinde düzenlenmesi planlanan Gelir Uzmanlığı özel sınavı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, yine kurum içi özel sınavına katılacak olanları destekleyen bir sendika tarafından talep edilen ve mahkemece uygun görülen yürütmeyi durdurma kararı uyarınca iptal edilmiştir.
Bu iptal kararından sonra ne olacağına, ilanın uyarlanarak yeniden gelip gelmeyeceğine dair gelişmeleri de hep birlikte takip edecek, bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Kurum İçi Özel Uzmanlık Sınavlarının Gerekçesi Nedir? Kurum Personeli Adaylar Ne Talep Ediyorlar?
Kurum içi özel uzmanlık sınavına dair paylaşımlar yapan kurum personelinin gerek sosyal medyada, gerekse telegram gibi platformlarda genel itibariyle beklentisinin temelinde kadro unvanlarının fazlası sorumluluklara sahip olmalarının yatıyor olduğu net bir şekilde görülmektedir. Örneğin güvenlik görevlisi olan personelin evrak kabul memurluğu, hizmetli kadrosunda olan personelin veri hazırlamak ve kontrol işletmeni görevi yaptığı, memur, VHKİ gibi görevlerdeki personelinse Gelir Uzmanları ile benzer işler yaptığı adaylarca sık sık dile getirilmektedir. Bu sebeple kendilerinin KPSS A Grubu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi gibi alanlardan mezun olma şartı olmaksızın ve herhangi bir yardımcılık ve yeterlik sürecine tabi olmadan Gelir Uzmanı olarak atanmaları gerektiğini dile getiren personelin sorunlarının çözümü aslında oldukça basit görünmektedir.
Vergi Dairelerinde Fazladan İş Yapmaya ve Sorumluluğa İtiraz Var
Yukarıda da dile getirdiğimiz gibi özellikle Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı Vergi Dairesi Başkanlıkları ile Vergi Dairesi Müdürlükleri nezdinde yoğunlaşan kadro unvanından fazla ve farklı iş yapma sorununun basit şekilde Başkanlık tarafından çözülmesi mümkün. Özellikle sözü geçen personellerin bulundukları başkanlık ve dairelerde üzerinde durdukları kariyer meslek mensubu personel ihtiyacının da değerlendirilmesi ile bu çözüm hemen hemen tüm sorunları çözecek yeterlikte olacaktır.
1) Her Kadro Unvanı Kendi İş Sahasına Çekilmelidir
Yukarıda da sözünü ettiğimiz üzere hizmetli kadrosunda bulunan personelin memur işi yapması yerine Kurum genç adaylardan personel temin edebilir ve bu görevleri istihdam edilecek bu personellere yaptırabilir. Hakeza Kurumun güvenlikten sorumlu personelinin yerine de yine memur alımları yapılarak ihtiyaç karşılanırsa bu görevi yapan personel kendi görev sahasında çok daha verimli şekilde değerlendirilebilir. Özellikle kamu gelirleri ile doğrudan ilgili olan Gelir İdaresi Başkanlığı’nda güvenlik görevlisi kadro mensuplarının ne denli önemi haiz olduğu ortadadır ve verimli bir şekilde işlerine odaklanmalarının sağlanması kamu yararına olacaktır.
2) A Grubu Mesleklerle B Grubu Mesleklerin İş Sınırları Net Bir Şekilde Çizilmelidir
Kamu kurum ve kuruluşlarında kurumların her tür veri ve evrak işi memurlar, veri hazırlama ve kontrol işletmenleri ile bilgisayar işletmenleri tarafından gerçekleştirilmektedir. A Grubu kariyer meslek mensupları ise daha fazla uzmanlık gerektiren, program kullanma becerisi isteyen, karar vermeyi gerektiren iş ve işlemlerden sorumludur. Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı vergi dairelerinde genel itibariyle bu iki iş grubunun sınırlarının ortadan kalkmaya başladığı, bunun da temel sebebinin personel ihtiyacından kaynaklandığı görülmektedir. Memur olduğu halde Uzman gibi çalıştırılmaya itirazı olan personelin bir an önce kendi iş sahasına çekilmesi, müdürlüklerde yer alan Gelir Uzman / Uzman Yardımcısı açığının ise açıktan gerçekleştirilecek Gelir Uzman Yardımcılığı alımları ile kapatılması en sağlıklı çözüm olacaktır. Gelir Uzman Yardımcıları özellikle verilecek kaliteli bir eğitim ile görev yerlerine yollanmalı ve müdürlüklerin iş ve işlemlerine katkı yapmaya başlamalıdırlar. Böylelikle hiçbir memur ve dengi kadro mensubu Gelir Uzmanları ile aynı işleri yapmak zorunda kalmayacaklardır.
3) Kurum İçinden Gelir Uzman Yardımcılığına Geçiş Teşvik Edilmelidir
Kurum içi özel sınavlarının yerine Gelir İdaresi Başkanlığı kurum personeli olup, 35 yaşını doldurmamış, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ya da Hukuk Fakültesi okumuş, KPSS P48 puan türünden yeterli puanı almış olan adayların Gelir Uzman Yardımcılığı yazılı sınavına girmesini teşvik etmelidir. Kendilerini iyi yetişmiş personel olarak tanımlayan dinamik bir personel grubunun bu şartları sağlayarak Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine girmeleri Kurum için de elbette kazanım olacaktır. Onlardan boşalan yerler için de 4001 koşulu olmaksızın İİBF mezunu adaylardan B Grubu ataması yapılarak yerleri kolaylıkla doldurulabilecektir.
Sonuç
Gelir İdaresi Başkanlığı birimleri olan Vergi Daresi Başkanlıkları ile Vergi Dairesi Müdürlüklerinde çalışan personelin sorunlarını ele almaya çalıştık. Bu bağlamda en temel sorunun personel ihtiyacı olduğunu hep birlikte idrak ettik. Gelir İdaresi Başkanlığı yukarıdaki adımlarla birlikte her personelin sınırını belirler ve kariyer meslek mensubu personel ihtiyacını 2021 yılı içerisinde gerçekleştireceği yüklü Gelir Uzman Yardımcılığı alımları ile karşılarsa sorunların büyük oranda çözüleceği aşikardır. Başkanlığın kıymetli bürokratlarının ve daha üst yönetimin bu değerlendirmeler çerçevesinde adımlar atmasını umuyor, personele kolaylık, yeni atanacak adaylara ise başarılar diliyoruz.
Gelir Uzmanlığı ve Gelir Uzman Yardımcılığı hakkında daha fazla bilgi edinmek, sorularınızı sormak ve istişarelerde bulunmak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bir gelir uzmanı olarak görüşlerinize sonuna kadar katılıyorum.