Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınav Konuları
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınav konuları nelerdir? Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavı zor mu? Neler soruluyor? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınav Konuları
Vergi Müfettiş yardımcılığı sınavı için hazırlanan pek çok kişi var. Bizlerde buna istinaden sizler için sınav nasıl hangi konularda bilginiz ölçülecek sorularına yanıt için yazımızı en güncel haliyle paylaşmaktayız.
Hazine ve Maiye Bakanlığı tarafından Vergi Müfettiş Yardımcılığı mesleğine giriş için gerçekleştirilen Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavı konuları nelerdir?
Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavı zor mu? Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavında neler soruluyor? Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavlarına nasıl hazırlanılır? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.
Vergi Müfettiş Yardımcılığı Mesleği Nedir? Vergi Müfettişleri Ne İş Yaparlar?
Vergi Müfettiş Yardımcılığı mesleği Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde kurulu bulunan Vergi Denetim Kurulu’na bağlı olarak görev yapan denetim ve kontrol ile görevli Vergi Müfettiş Yardımcılarının ve Vergi Müfettişlerinin oluşturduğu kariyer meslek grubudur.
Vergi Müfettiş Yardımcılığı Vergi Denetim Kurulu’nun kurulmasından evvel görev yapan farklı kariyer meslek gruplarının bir araya getirilerek tek bir unvan altında toplanması ile oluşturulmuş bir kariyer meslektir.
Vergi Müfettiş Yardımcıları ile Vergi Müfettişlerinin en temel görevleri Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sorumluluğunda olan kamu gelirlerinin ve özellikle vergilerin kayıpsız bir biçimde toplanmasının sağlanmasıdır. Vergi kayıplarının usulsüz eylemler ile oluşturulup oluşturulmadığının denetim yolu ile tespitidir.
Vergi Müfettiş Yardımcılığı mesleğinin tarihçesine ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının – Vergi Müfettişlerinin görevlerine dair detaylı bilgilere Vergi Müfettiş Yardımcılığı Meslek Tanıtım çalışmamızda aşağıda yer alan yönlendirme vasıtası ile ulaşabilirsiniz;
Vergi Müfettiş Yardımcısı Nasıl Olunur? Vergi Müfettişliği Mesleğine Nasıl Girilir?
Vergi Müfettiş Yardımcısı olarak atanmak isteyen adayların A grubu olarak nitelendirilen bu kariyer mesleğe girebilmeleri için öncelikli olarak Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın KPSS A Grubu oturumlarına katılmaları ve Vergi Denetim Kurulu tarafından ilan edilen puan türlerinden yeterli puanı almaları gerekmektedir.
Vergi Müfettiş Yardımcılığı mesleği alımlarına başvuruda bulunabilmek ve Vergi Müfettiş Yardımcılığı yazılı sınavına girebilmek için adayların sahip olmaları gereken KPSS A Grubu puan türleri şunlardır;
Vergi Müfettiş Yardımcılığı VMY Puan Türleri KPSS P17 KPSS P18 KPSS P22 KPSS P23 KPSS P27 KPSS P28 KPSS P47 KPSS P48
Vergi Müfettiş Yardımcılığı alımlarına bu puan türlerinden en az 80 puana sahip olan adaylar başvuruda bulunabilmektedirler ancak bu adayların kesin olarak sınava girebileceği anlamına gelmemektedir.
Adayların aynı zamanda Vergi Denetim Kurulu tarafından mesleğe alınacağı ilan edilen aday sayısının beş katı kadar yüksek puanlı aday arasında yer almaları Vergi Müfettiş Yardımcılığı yazılı sınavına girebilmeleri için şarttır.
Vergi Müfettiş Yardımcılığı yazılı sınavına katılmaya hak kazanan adaylardan yazılı sınavda başarı gösteren adayların mesleğe alınacağı ilan edilen aday sayısının 2 katı kadarı Vergi Denetim Kurulu tarafından gerçekleştirilecek olan sözlü sınava katılma hakkı elde edebilmektedir.
Vergi Müfettiş Yardımcılığı Yazılı Sınavı
Vergi Müfettiş Yardımcılığı yazılı sınavı yukarıda belirtmiş olduğumuz şartları sağlayan adaylar için klasik usulde gerçekleştirilmektedir. Bu sınavda adaylara klasik usulde sorular yöneltilmekte ve adayların her ders için ayrı ayrı başarılı olması, genel başarı durumlarının da belirli bir düzeyin üzerinde olmaları beklenmektedir.
Vergi Müfettiş Yardımcılığı Yazılı Sınavı Aşağıdaki Ders ve Konulardan meydana gelmektedir;
Maliye Dersi Konuları; Maliye Politikası ve Maliye Teorisi, Vergi Teorisi ve Türk Vergi Sistemi, Kamu Maliyesi
İktisat Dersi Konuları; Makro İktisat ve Mikro İktisat, İktisadi Doktrinler Tarihi, Para Teori ve Politikası, Uluslararası Ekonomi ve Ekonomik Kuruluşlar, Türkiye Ekonomisi
Hukuk Dersi Konuları; Anayasa Hukuku, İdari Yargı, İdare Hukuku Temel Esasları, Ceza Muhakemeleri Hukuku, Ceza Hukuku, Borçlar Hukuku, Medeni Hukuk’un Miras ve Aile Hukuku kısmı hariç kısımları, Ticaret Hukuku’nun Deniz Ticareti Hukuku ile Sigorta Hukuku kısmı hariç kısımları.
Muhasebe Dersi Konuları; Şirketler Muhasebesi, Mali Tablolar Analizi, Maliyet Muhasebesi, Genel Muhasebe
Yukarıda yer alan ders başlıklarının her birinden adayların alması gereken en düşük puan 50’dir. Adayların Vergi Müfettiş Yardımcılığı yazılı sınavı genel ortalaması ise en az 65 puan olmalıdır. Aksi halde adayların Vergi Müfettiş Yardımcılığı yazılı sınavında başarılı sayılmaları mümkün değildir.
Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavı Çıkmış Soruları Nelerdir?
Vergi Müfettiş Yardımcılığı mesleği için dünden bugüne gerçekleştirilen sınavlarda adaylara yöneltilen soruları bir arada incelemek için aşağıda yer alan yönlendirme ile ilgili çalışmamıza erişebilirsiniz;
Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavı Zor Mu? Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavına Nasıl Çalışılır?
Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavı klasik kurum sınavlarından olup zor sayılabilecek sınavlardan bir tanesidir. Sınavı zor kılan en temel unsur elbette çoktan seçmeli sınavlarda olduğu gibi adaylara anımsatıcı olacak seçeneklerin bulunmamasıdır ve adayların akıllarındaki bilgileri geri ve eksiksiz çağırma zorunluluklarıdır.
Bu sınava ayrıca bir çalışma yapmak, özellikle test mantığı ile Kamu Personeli Seçme Sınavı hazırlığı yürütmüş olan adaylar için elzemdir. Bu konuda önerilerimizi bir arada siz adaylara sunduğumuz çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla erişebilirsiniz;
Bizlere sorularınızı sormak ve gelişmelerden anlık olarak haberdar olmak için Tercihiniyap Forum‘u ziyaret edebilirsiniz.