Vergi Müfettiş Yardımcılığı VMY Sınavı Test mi?
Vergi Denetim Kurulu tarafından gerçekleştirilen Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavı nasıl yapılacak? Sınav test mi olacak? Son gelişmeler ve detaylar haberimizde.
Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde bulunan Vergi Denetim Kuruluna bağlı olarak görev yapan meslek mensupları Vergi Müfettişi / Vergi Müfettiş Yardımcısı olarak isimlendirilmektedir. 2011 yılında yayımlanan 646 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uyarınca, o dönem ki ismi ile Maliye Bakanlığı bünyesinde görev yapan tüm denetim personelleri tek unvan altında birleştirilmiş ve Vergi Müfettişi adını almışlardı.
Mesleğe giriş Vergi Müfettiş Yardımcılığı unvanı ile gerçekleşmektedir. Bu bağlamda Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavı düzenlenmekte ve mesleğe alınacak adaylar iki aşamada tespit edilmektedir.
Vergi Müfettiş Yardımcılığı Mesleğine Giriş
Vergi Denetim Kurulu bünyesinde görev yapacak olan vergi Müfettiş Yardımcılarının tespiti için Vergi Denetim Kurulu tarafından yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşama uygulanmaktadır. Bu iki aşamadan yazılı sınav farklı dönemlerde farklı usuller ile gerçekleştirilmiştir. Son gerçekleştirilen 10. Dönem Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavı ise klasik usulde yapılmıştı. İkinci aşama ise sözlü mülakat aşaması. Yine kurul tarafından gerçekleştirilen sözlü mülakatlar ile birlikte mesleğe alınacak adaylar tespit edilmektedir.
Vergi Müfettiş Yardımcılığı mesleğine girmek isteyen adayların öncelikle A grubu mesleklere giriş için gerçekleştirilen KPSS A grubu sınavına katılmaları ve gerekli puan ya da puanları almaları gerekmektedir. Vergi Müfettiş Yardımcılığı mesleğine başvuru için Kurulun belirlemiş olduğu puan türleri ise;
KPSS P48, KPSS P47, KPSS P28, KPSS P27, KPSS P23, KPSS P22, KPSS P18 ve KPSS P17’dir
Adayların bu puan türlerinin en az bir tanesinden 80 puan almış olmaları gerekmektedir. Aksi halde adayların Vergi Müfettiş Yardımcılığı alımına başvuruda bulunmaları mümkün değildir. Kurulun kendi düzenlediği yazılı sınava mesleğe alınacağı ilanda belirtilen sayının beş katı kadar aday katılma hakkı elde etmektedir. Yani 100 kişilik bir alım için yazılı sınava girebilecek olan aday sayısı 500 olacaktır.
Vergi Müfettiş Yardımcılığı yazılı sınavı aşağıdaki konulardan oluşmaktadır;
Vergi Müfettiş Yardımcılığı Yazılı Sınavı Test mi Klasik mi?
Kamu kurumlarının kariyer meslek grupları içerisinde yer almak üzere sınavlara giren adaylar zaman zaman birbirinden farklı sınav usulleri ile karşılaşabilmektedirler. Bu sınavlar çoktan seçmeli – test usulünde, klasik yazılı sınav usulünde ya da açık uçlu sınav sistemi şeklinde olabilmektedir. Vergi Denetim Kurulu 2011 yılında kurulduğu günden beri toplam 10 dönem için alım gerçekleştirmiş ve dolayısıyla 10 tane yazılı sınav düzenlemiştir. Bu yazılı sınavların yapılış usulleri dönem dönem değişkenlik göstermiştir. Yıllara göre gerçekleştirilen Vergi Müfettiş Yardımcılığı yazılı sınavları ve yapılış usulleri şu şekildedir;
1. Dönem; 3-4 Mart 2012 – 400 kişi – Klasik
2. Dönem; 15-16 Eylül 2012 – 400 kişi – Klasik
3. Dönem; 15-16 Aralık 2012 – 400 kişi – Klasik
4. Dönem; 11-12 Mayıs 2013 – 400 kişi – Klasik
5. Dönem; 17 Ağustos 2013 – 2000 kişi – Test
6. Dönem; 7 eylül 2013 – 1500 kişi – Test
7. Dönem; 28 Eylül 2013 – 2000 kişi – Test
8. Dönem; 20-21 Aralık 2014 – 300 kişi – Klasik
9. Dönem; 5-6 Aralık 2015 – 400 kişi – Klasik
10. Dönem; 3-4 Haziran 2017 – 300 kişi – Klasik
Gördüğünüz gibi toplam 10 dönem Vergi Müfettiş Yardımcısı alınmış, bu alımların 7 tanesi klasik usulde, 3 tanesi çoktan seçmeli test usulünde gerçekleştirilen sınavlar ile tamamlanmıştır.
2019 Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavı Nasıl Olabilir?
7 Ağustos 2019 tarihinde yayımlanan CBK ile Vergi Denetim Kurulu yalnızca vergi denetimi alanında faaliyet gösterecek bir konuma gelmiştir. Maliye Teftiş Başkanlığı’nın kurulması ile birlikte Hazine ve Maliye Müfettişliği unvanı yeniden ve yeni adıyla ihdas edilmiş, idari teftiş yetkisi de bu Başkanlığa ve personeline verilmiştir. Vergi Denetim Kurulu ise açıkçası 2011 önceki dönemde olduğu gibi salt Vergi Denetmenleri’nin yaptığı iş noktasına yaklaşmıştır.
Bazı illerde yer alan grup başkanlıklarını kapatarak, grup başkanlığı sayısı sekize düşürülen ve Ankara’da yer alan eğitim grup başkanlığı da kapatılmış olan VDK’da önümüzdeki süreçte bir takım değişiklikler görmek mümkündür. VDK’nın başına bildiğiniz gibi 2019 yılında Vergi Denetmenliği kökenli Suat SARIGÜL atanmıştır. Bu da aslında bugün gerçekleşen Maliye Teftiş Başkanlığı kurulması ve yeni kadro ihdası hususunu daha anlamlı kılmaktadır. Salt vergi denetimi ile yoluna devam edecek olan Vergi Denetim Kurulu’nda denetim kökenli bir idareci ile devam edilmesi, sonraki sürecin de Vergi Denetmenliği tadında süreceğinin bir anlamda göstergesi sayılabilir. Yakın dönemde Vergi Müfettiş Yardımcılığı ile alakalı ikincil mevzuat düzenlemelerinin de yapılmasının ardından bahsettiğimiz konular netlik kazanacaktır.
Eski dönemde yani 2011 öncesi dönemde Vergi Denetmenliği mesleğine girmek isteyen adaylar, TEST usulünde bir sınava girmekteydi. Şayet yukarıda bahsettiğimiz dönüşüm sürerse, önümüzdeki süreçte Vergi Denetim Kurulu’nun personel alımlarının daha yüksek sayılı ve çoktan seçmeli usul ile gerçekleşmesi olası görülmektedir. Özellikle Maliye Teftiş Başkanlığı’na geçmesi öngörülen personellerin olması, Vergi Denetim Kurulu’nda personel ihtiyacı da doğuracağından, bu tip gelişmelerin olması bizi şaşırtmayacaktır.
Sürece dair gelişmeler oldukça sizinle paylaşmaya devam edeceğiz. Gelişmeler olana dek mevcut sisteme göre hazırlık yapmanız sizler için elbette daha faydalı olacaktır.
Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavı ve diğer tüm kurum sınavlarına dair bilgi almak ve sorularınızı sormak için FORUM Sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!
Vdk’dan teftiş yetkisi alınmamıştır. Yazar bırada yanlı bir yazı yazarak aslında VDK nın kuruluşundan rahatsızlığını belli etmiş. Ancak Vergi Mifettişliği saygın bir öeslek olmaya devam etmektedir. Yeni arkadaşlarımızı test olsa da klasik olsa da bekleriz.