kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Vergi Müfettişi Nasıl Olunur?

Kamu bünyesinde çalışılabilecek en prestijli mesleklerden olan Vergi Müfettişliği mesleğine nasıl girilir? Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavı nasıldır? Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınav soruları nelerdir? Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavına nasıl hazırlanılır? Tüm bu soruların yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Vergi Müfettişi Nasıl Olunur?

Vergi müfettişi nasıl olunur, sınava başvuru nasıl yapılır ve mülakat süreci nasıl işler ile ilgili bilgileri sizler için hazırladığımız bu yazıda bulabilirsiniz. Vergi müfettişi olmak isteyenlere iyi okumalar…

Yazılı Sınava Başvuru

Vergi Müfettişi olmak isteyen adayların, sınava başvurabilmeleri için, evvela Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda belirli puan türlerinin birinden en az 80 puan almaları gerekmektedir. Bu puan türleri;

İlgili puan türlerinin birinden yeterli puanı almış olan adaylar, Vergi Müfettiş Yardımcılığı Yazılı sınavına başvuru yapabilmektedirler.

Adaylar başvuru yaparken kullanacakları puanı seçerken bu puanlar içerisinden hangisinin yüksek olduğuna bakacaklardır. Sıralama değil, puan önemlidir.

Yazılı sınav için başvuru yapmış adaylardan mesleğe alınacak aday sayısının 5 katı kadarı Yazılı sınava girmeye hak kazanmaktadır. Yani 500 kişilik bir Vergi Müfettiş Yardımcılığı alımında yazılı sınava en yüksek puanlı 2500 aday katılabilecektir.

Yazılı Sınav Vergi Denetim Kurulu tarafından Klasik olarak, Ankara’da gerçekleştirilir ve aşağıdaki konulardan oluşur;

5606 1 a81395d4d9432403b60fb858292a3077

Yazılı sınava giren adayların, sınavda başarılı olabilmesi için, yukarıda sıralı ders ana başlıklarının her birinden en az 50 puan, tüm bu derslerin aritmetik ortalamasından ise en az 65 puan almaları gerekmektedir.

Yazılı sınavda başarı koşullarını yakalamış olan en yüksek ortalamalı adaylardan mesleğe alınacak sayının iki katı içerisinde yer alanlar yine Vergi Denetim Kurulu’nca gerçekleştirilecek olan Ön Görüşme ve Sözlü Mülakata katılmaya hak kazanırlar.

Ön Görüşme ve Sözlü Mülakat

Sözlü mülakata katılmaya hak kazanan adayların her birisi mülakata katılmadan evvel öncelikle Kurum Müfettişlerinden birisiyle bir ön görüşme gerçekleştirirler.

Bu ön görüşmeler adayın bulunduğu ilde Vergi Denetim Kurulu Grup Başkanlığı var ise, orada, yok ise en yakın VDK Grup Başkanlığı veya VDK Başkanlığında gerçekleştirilir.

Ön görüşmede amaç adayı genel anlamda bir ölçmek ve tartmaktır, ilk intiba sahibi olmaktır. Bu görüşme daha çok sohbet havasında geçer ve bilgi ölçmekten çok kişiyi tanımak maksatlıdır.

Sözlü Mülakat da yine Vergi Denetim Kurulu tarafından Ankara’da bulunan Başkanlıkta gerçekleştirilir. Sözlü mülakat alan bilgisi konuları ile Kurulun yapısının yanı sıra adayların genel kültür bilgilerini de ölçecek şekilde gerçekleştirilir. Sözlü mülakatta başarılı olmak için adayların en az 65 puan almaları gerekmektedir.

%5 ile %95 Nedir, Neye Göre Belirlenmektedir?

Vergi Müfettişliği mesleğine dair önemli bir detay da %5 – %95 ayrımıdır. %5’lik kısım eski Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanlarını ve Gelirler Kontrolörlerini kapsarken %95’lik kısım birleşmeden evvelki Vergi Denetmenleri’ni kapsamaktadır.

Kurul 2011’de tüm bu unvanları tek çatı altına toplamış olmasına karşın görev ve sorumluluk anlamında halen böyle bir ayrım söz konusudur ve bu %5 ve %95 olarak nitelendirilmektedir.

Güncel olarak %5’lik kesim B, C, Ç olarak nitelendirilen Büyük Mükelleflerle ilgili işlemleri gerçekleştiren meslek mensuplarından oluşmaktadır. %95’lik kesim ise A Grubu olarak nitelendirilmektedir.

Bunun tespiti giriş sınavında sözlü mülakatlar neticesinde yapılmaktadır. Yapılan duyuruda başarılı olmuş adaylardan mesleğe alınacak aday sayısının %5’i kadarı bu grupta olarak duyurulur. Geri kalanlar ise %95’lik kesimi oluşturmaktadır. MESLEKLER

Yorumlar

  1. VMY Avatar VMY dedi ki:

    Tam olacaktık ilan yalan oldu pehhh