Video Hakem Uygulaması VAR Hangi Pozisyonlara Bakar?
Video Hakem Uygulaması nedir? Video Hakem Sistemine neden VAR denilmektedir? VAR sistemi ilk olarak nerede ve nasıl uygulanmıştır? Ülkemizde video hakem sistemi ne zaman uygulanmaya başlamıştır? Hakemler, futbol müsabakalarında hangi pozisyonlarda VAR'a bakmaktadır? VAR'da kaç hakem görev yapmaktadır? Video Hakem Uygulaması hakkında detaylı bilgiyi yazımız devamında bulabilirsiniz.
Hakem neden VAR’a gitmedi? Taç, korner, faul olmasına rağmen, bu hakem neden VAR’a bakmıyor? Sorularına cevaben, futbolda video hakem uygulması ” VAR ” hangi pozisyonlara bakar? Hangi pozisyonlar için VAR uygulamasına gidilmez? İşte detaylar…
Video Hakem Uygulaması bilinen adıyla VAR, ilk olarak 2010 yılında Almanya ile İngiltere arasında oynanan Dünya Kupası ikinci tur maçında ortaya çıkmıştır. Bu maçta Frenk Lampart tarafından Almanya kalesine gönderilen şut kale çizgisini geçmesine rağmen, gol olarak gerçerli sayılmamıştır. Yaşanan bu olay üzerine, FIFA tarafından 2011 yılında ciddi çalışmalar başlamış ve bu doğrultuda ” Gol Çizgisi Teknolojisi ” geliştirilmiştir. Bu teknolojinin olumlu geri dönüşler alması sonucu, İngiltere Futbol Federasyonu tarafından 2013 yılında Video Hakem Uygulaması (VAR) oluşturulmuştur. Bu sistemin oluşturulmasındaki temel amaç, futbol maçlarının kaderine etkisi olacak hataların minimalize edilmesini sağlamaktır.
Video Hakem Uygulaması (VAR) Nedir?
Futbol müsabakalarında maçın sonucuna direkt etkisi olan ve hakemlerin hata yapmış olabilecekleri düşünülen pozisyonların ikinci bir göz olarak videolar üzerinden yeniden incelenmesini sağlayan uygulamadır. VAR, futbolda maçın kaderine doğrudan etki eden ofsayt, penaltı ve kırmızı kart gibi tartışmalı pozisyonların yeniden değerlendirilmesini ve bu pozisyonlarda yapılan hakem hatalarının düzeltilmesini amaçlayan sistemdir. Hakemlere maç içerisinde yaşanan herhangi bir pozisyon için, müsabaka içerisinde bulunan yardımcı hakemler, futbolcular ve takımların teknik heyetleri VAR uygulamasına bakması için itiraz edebilmektedir. Aynı zamanda VAR hakemleri ve hakimin kendisi de tartışmalı pozisyonlarda VAR’a gitmeye karar verebilmektedir.
Video Hakem Sistemine Neden VAR denilmektedir?
Video Hakem Uygulaması, 2013 yılında İngiltere Futbol Federasyonu tarafından geliştirilmiştir. VAR ismini uygulamanın baş harflerinden almıştır. Video Hakem Uygulamasının İngiliz dilindeki karşılığı: ” Video Assistant Referee ” olduğundan, uygulamaya ülkemizde VAR denilmektedir.
Hakem Maşları 2018-2019 Sezonu İçin Ne Kadardır? Yazımız için TIKLAYINIZ.
Türkiye’de VAR’a Ne Zaman Geçildi?
Ülkemiz futbolunda VAR uygulamasına, 2018 – 2019 sezonu öncesinde 5 Ağustos 2018 tarihinde oynanan Galatasaray – Akhisar TFF Süper Kupa maçında geçilmiştir. Bu teknoloji, dünya futboluyla eş zamanlı olarak, Türk Telekom altyapısıyla oluşturulmuştur. 2018 – 2019 sezonu boyunca da Süper lig, Süper kupa, Türkiye kupası çeyrek final, yarı final, final müsabakaları ile 1. Lig Play-Off müsabakalarında uygulanmıştır.
VAR’da Kaç Yardımcı Hakem Bulunmaktadır?
Video hakem uygulmasında video yardımcı hakemler görev yapmaktadır. Her müsabakada video yardımcı hakem olarak bir hakem bulunmakta ve bir de video yardımcı hakem asistanı olan bir hakem bulunmaktadır. Toplam iki hakem kontrolleri sağlamaktadır.
Video Hakem Uygulaması VAR Hangi Pozisyonlara Bakar?
Hakemlerin futbol müsabakaları içerisinde maçın sonucuna doğrudan etkisi olabilecek pozisyonlarda VAR sistemine bakırlır. Maç içerisinde yaşanan her pozisyon için video hakem uygulamasına gidilmez. Maçın akışı içerisinde oyunun hızı kesilmemesi adına skorun değişmesine etkisi olmayan pozisyonlara VAR’da bakılımaz. Peki, o halde VAR hangi pozisyonlara bakar? Taç, korner ve faul gibi futbol müsabakalarında sık gerçekleşen durumlarda VAR’a bakılır mı?
- Gol pozisyonlarından önce golün geçersiz olmasını sağlayacak bir hakem hatasının olup olmadığına VAR’da bakılır. Gol öncesi yanlış verilen bir taç kararı, korner kararı veya faul kararı da video hakem uygulaması üzerinden kontrol edilerek iptal edilebilecektir.
- Penaltı kararlarında VAR’a gidilir. Penaltı verilmiş olsa da verilmemiş olsa da VAR üzerinden kontrol edilebilecektir.
- Tartışmalı pozisyon ile uzaktan yakından alakası olmayan futbolcuya kart verilmesi durumunda VAR’a gidilebilecektir.
- Direk kırmızı kart verilen pozisyonlarda VAR üzerinden kontrol yapılabilir. Kırmızı kart verilmeyen pozisyonlar içinde video hakemden yararlanılabilecektir.
VAR siteminde yukarıda belirtilen dört ana başlık üzerinde yaşanan pozisyonlara bakılmaktadır. Maçın sonucuna etkisi olmayan taç, aut, korner veya ortasahada yaşanan faullerde video hakeme başvurulmaz. Yanlış verilen bir taç kararı için neden VAR’a bakılmıyor? Sorusu talimatnameye göre yanlış bir sorudur. Her pozisyon için bu sisteme bakılmış olsa, oyun uzunca süre durdurulmuş olur ve bu durum futbolun seyir zevkini azaltır. Bu nedenle, VAR talimatnamesinde bakılacak tartışmalı pozisyonları TFF sınırlandırmıştır.