Yargıtay Dava Dosya Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?
Yargıtay Dava Dosya Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır? Yargıtay Nedir? Ne Demek? Yargıtay Dava Dosya Sorgulama, Öğrenme, Bulma için ne yapılmalı? E-Devlet Yargıtay Dava Sonucu Öğrenmek Mümkün Mü?
Türkiye’de yüzlerce hakim ve savcı, binlerce avukat ve on binlerce hukukçu var. Üstelik üniversitelerde eğitim gören hukuk fakültesi öğrencilerini de unutmamak gerekiyor. Hukuk dünyası içindeki bütün bu insanlar Yargıtay kurumunu yakından tanımaktadır. En yüksek adli makam olan Yargıtay oldukça önemli görevler icra eder. Üstelik dava dosyaları da sık sık yüksek mahkemeye intikal eder. .
Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkanı Emekli Maaşı ve İkramiyesi Ne Kadar?
Türkiye’deki yerel mahkemelerin verdiği kararlar temyiz edilince Yargıtay’ın önüne gitmektedir. Yüksek mahkeme dosyaları yeniden inceler, kararda yanlışlık, hata, eksiklik varsa kararları bozar. Bölgesel mahkemelerin kararlarını yerinde bulursa onama işlemi yapar. Verdiği kararlarla hukuki olarak kesin bir sonucun ortaya çıkmasını sağlar. Türkiye’de her gün onlarca dosya yüksek mahkemenin önüne gider. Bu nedenle vatandaşlar, avukatlar, hakimler, savcılar Yargıtay’a giden davaların hangi aşamada olduğunu öğrenmek için sorgulama yapar. Yargıtay dava dosya sorgulama ve öğrenme nasıl yapılır?
Yargıtay Nedir? Ne Demek?
Hukuka giriş derslerini alan herkesin öğrenebileceği bu bilgiyi sizler için tekrar hatırlatıyoruz. Yargıtay en yüksek adli makamdır. En yüksek idari makamsa Danıştay’dır. Yargıtay, yerel mahkemelerin, bölgesel mahkemelerin kararlarını inceleyen, inceleme doğrultusunda bozma veya onama kararları veren yüksek yargı kuruludur. Yüksek mahkeme olarak da bilinir. Yargıtay içinde pek çok daire vardır. Bu daireler çalışma alanları açısından farklılık gösterebilir. Hukuk dünyası içindeki pek çok kişi Yargıtay bünyesinde çalışmak istemektedir.
Yargıtay Dava Dosya Sorgulama, Öğrenme
Türk hukuk sistemi içerisinde büyük bir yoğunluk vardır. Dosyaların koridorlara taştığı, hukuki sürecin yavaş işlediği o günleri geride bırakmak için pek çok adım atıldı. Hemen hemen her kurum elektronik sisteme geçiş yaptı, interaktif hizmetler sunmaya başladı. Yargıtay’da vatandaşlar ve avukatlar için dosya sorgulama aracını hizmete sundu. Bu sorgulama hizmeti ile temyiz incelemesi sonuçları hakkında en doğru bilgiyi almak mümkün oldu. Sorgulama aracı ile yüksek mahkemenin önüne giden dosyanın son durumu, karar verilip verilmediği, bozma-onama işleminin yapılıp yapılmadığı hakkında net bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer bozma kararı verilmişse dosyanız adliyeye geri döner. Duruşma günü tebliğ edilir ve yüksek mahkeme kararının sonucu olarak tatbik edilir. Mahkeme kararında ısrar edip direne de bilir. Bu durumda dosya geri yüksek mahkemeye döner.
Yargıtay dava dosyası sorgulamak için aşağıda paylaştığımız link üzerinden sorgulama sayfasına gidebilirsiniz. Sayfaya girdikten sonra size uygun sorgulama işlemini seçmelisiniz ve sizden istenilen bilgileri eksiksiz ve doğru olarak sisteme girmelisiniz. Ayrıca bu hizmet dışında e-Devlet üzerinden dava dosya sorgulama işlemi de yapabilirsiniz. Bunun için linki de aşağıda paylaştık. Böylece katıldığınız davaları görebilirsiniz. kamu haber
Yargıtay Dava Dosya Sorgulama: https://vatandasilam.yargitay.gov.tr/proxyYargitay/portal_baslangic.uyap
e-Devlet Yargıtay Dava Süreci Sorgulama: https://www.turkiye.gov.tr/yargitay-dava-sureci-sorgulama
Yargıtay Dava Dosya Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?
Yargıtay incelemede olan dosya ne zaman sonuçlanır?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır.