YDS Puanlarının Harf Karşılığı Neyi İfade Eder? YDS E, D, C, B ve A Seviye Ne Anlama Gelir?
ÖSYM tarafından 18 Nisan 2021 tarihinde Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) uygulanacak. Adaylar YDS sonuçlarına göre aldıkları puanlarla E, D, C, B ve A seviye yabancı dil bilgisi sahibi olacak. Haberimizde…
ÖSYM tarafından Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavı (2021-YDS/1) 18 Nisan 2021 tarihinde uygulanacak. Bu sınavda adaylara tercih ettikleri yabancı dil üzerinden 80 soruluk test sınavı yapılacak. 20 farklı yabancı dil üzerinden girilecek sınav, 80 sorudan oluşacak ve bu sınavda adaylara 150 dakika süre verilecek. YDS saat 10:15 ‘te başlayacak ve saat 12:45 ‘te sona erecek. YDS sınavında alınan puanlara göre adayların seviyeleri belirlenmiş olacak. Bu seviyelerden en yükseği A seviye olarak nitelendirilirken, 50 puan altında alanlar için herhangi bir harf notu verilmeyecek. YDS puanlarının harf karşılığı 10’ar puanlık aralıklarla belirlenecek. Bu puanlara göre A seviyeden başlamak üzere E seviyeye kadar harf puanı alınmaktadır. 80 üzerinden yapılan hesaplama doğru sayısı üzerinden olmaktadır.
YDS’de Alınan Puanların Harf Karşılığı
Yabancı Dil Belirleme Sınavı (YDS) puanlarına karşılık gelen harf puanları E seviyeden başlamak üzere A seviyeye kadar çıkmaktadır. 80 soruluk test sınavında her doğru cevabın puan karşılığı 1,25 puan olarak belirlenmektedir. Sınav sonuçlarına göre harf puanları da kişinin almış olduğu puana göre belirlenmektedir. Puanlamalar şu şekilde yapılmaktadır:
- 90 – 100 arası puanlar alan kişiler A seviyesi
- 80 – 89 arası puanlar alan kişiler B seviyesi
- 70 – 79 arası puanlar alan kişiler C seviyesi
- 60 – 69 arası puanlar alan kişiler D seviyesi
- 50 – 59 arası puanlar alan kişiler E seviyesi
49 puan ve altında alan kişiler için herhangi bir seviye belirlenmemiştir. Bu harf notları ne işe yaramaktadır bu konuya da değinelim. Harf notları içerisinde en önemli olan C seviye yabancı dil puanını alabilmektir. YDS C seviye puanına ulaşabilmek için en az 70 puan almak gerekir. Benzer şekilde bu seviyede kalabilmek için 79 üzerinde bir puana sahip olmamak gerekir.
YDS C Seviye Nasıl Alınır?
YDS C seviye çok kritik bir eşiktir. 70 puan alabilen kişiler, kamu kurum ve kuruluşların açmış oldukları birçok sınava başvuru yapabilmektedir. Bununla birlikte ülkemizde bir kişinin yabancı dil yeterlilik düzeyini gösteren seviye C seviyesidir. C seviye altında puan alan kişilerin aldıkları puanlar bir kaç kurum sınavı dışında çok kabul edilebilir bulunmamaktadır. Bu nedenle ülkemizde yabancı dil sınavına katılan bir kişinin ilk hedefi C seviye puan almayı başarmaktır. Kamu kurum ve kuruluşları ile bankalarda da C seviye yabancı dil sahibi olanlara yabancı dil tazminatı verilmektedir. Bu tazminat kamu kurum ve kuruluşlarında çok yüksek olmamakla birlikte, bankalarda ciddi rakamlara ulaşmaktadır. Bankalarda seviyeler arası geçişlerde meblağ ciddi şekilde değişmektedir.
70 puan alabilmek için de en az 56 doğru yapmak gerekir. Yabancı Dil Belirleme Sınavı (YDS) 80 sorudan oluşmaktadır, bu sorulardan 56 ve üstünde doğru yapan ve 64 doğru altında yapan kişiler, YDS’den C seviye puan almaktadır. Bu seviyeden daha yüksek bir seviyede puan alabilmek için daha fazla doğru yapmak şarttır.