Yer Değiştirme İçin Sağlık Mazereti Raporu Nasıl ve Nereden Alınır?
Yer Değiştirme İçin Sağlık Mazereti Raporu Nasıl ve Nereden Alınır? Memur Hangi Yakınının Sağlık Sorununu Mazeret Olarak Gösterebilir? Yer Değiştirme İçin Sağlık Mazereti Raporu Nasıl Alınır? Yer Değiştirme İçin Sağlık Mazereti Raporu Nereden Alınır?
Türkiye 7 bölge ve 81 ilden oluşmaktadır. Devlet yapılanması ülkenin her köşe bucağına ulaşmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları, kurumların personel teşkilatları yurt genelinde faaliyet gösterir. Memurlar da meslek hayatları boyunca zorunlu yer değiştirmeler, tayin ve atamalar ile yurt genelinde çalışırlar. Ancak pek çok kişi ailevi, maddi, sağlık problemleri nedeniyle tayin olmak istemez. İstediği, bulunduğu yerde kalmak, görev yapmak ister. Hatta gittiği yerde memnun kalmayıp geri dönmenin veya başka bir yere gitmenin çaresini arayanlar da vardır. Bu noktada binlerce devlet memuru veya personellerin yakını “Yer değiştirmek için sağlık mazereti raporu nasıl ve nereden alınır?” sorusuna cevap aramaktadır. İşte tayin için alınması gereken sağlık mazereti raporunun detayları…
Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu Görevleri Nelerdir? Üyeleri Kimlerdir?
Yer Değiştirme ve Tayin İçin Sağlık Raporu Neden Alınır?
Devlet kurum ve kuruluşlarında zorunlu yer değiştirme uygulaması kapsamında memurlar farklı şehirlere, farklı ilçelere atanabilmektedir. Personellerden belirli bir süre için farklı noktalarda çalışmaları istenir. Ancak her memur bu duruma alışamaz, bu zorlu görevi yerine getiremez. Bazı memurlar psikolojik açıdan, bazıları maddiyat, bazıları da sağlık açısından yer değiştirmek ister. Bu nedenle yer değiştirmek için sağlık mazereti raporu alınması gerekir. Bu rapor alındığında memur sağlık mazereti kapsamında zorunlu çalışma süresini doldurmadan görev yeri değişikliği yapabilir.
Zorunlu yeri değiştirilen, rotasyona bağlı personelin sağlık mazereti olduğunda başka bir yere tayin edilebiliyor. Bu durumda zorunlu çalışma süresini doldurup doldurmadığına bakılmıyor. Personelin isteği üzerine başka bir yere naklen ataması gerçekleştiriliyor. Veya kaldığı yerde kalma süresi uzatılabiliyor. Başka bir deyişle sağlık mazereti raporla ispatlanmış memura tayin ve görev yeri konusunda her türlü kolaylık sağlanıyor. Ancak bu durumun suistimal edilmemesi için ince elenip sık dokunuyor. Memur kendi dışında 1. dereceden yakınının sağlık durumunu da mazeret olarak gösterebiliyor. kamu haber
Memur Hangi Yakınının Sağlık Sorununu Mazeret Olarak Gösterebilir?
Tayin ve yer değiştirme durumlarında memurun yalnızca kendi sağlık durumu değil 1. derecede yakınları da mazeret olarak kabul edilir. Personelin eşi, annesi, babası, bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının, yargı kararıyla vasisi olduğu kardeşinin sağlık sorunları için yer değiştirme durumunda mazeret olarak kullanabilir.
Sağlık mazereti nedeniyle yer değiştirme talebinde bulunurken iki kez düşünmek gerekir. Mazeret olarak sunulan rahatsızlığın memurun gideceği veya gittiği yerde tedavisinin mümkün olmaması gerekir. Ayrıca personelin görev yaptığı yerin sağlık mazeretine konu olan kişinin sağlık durumunu kötü etkilemesi gerekir.
Yer Değiştirme İçin Sağlık Mazereti Raporu Nasıl Alınır?
Memurun sağlık mazereti sunması ve bu talebin kabul görmesi için talebin ve sağlık mazeretinin belgelendirilmesi gerekir. Böylece hem sağlık durumu hem de talep resmi bir hale gelir. Bu raporun eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanelerinden alınması ve sağlık kurulu raporu olması şarttır. Sağlık mazereti ile tayin olan, yeri değişen memurun her yılın ilk ayı olan Ocak ayında belgeyi alabileceği adreslerden mazeretinin devam ettiğini belgelendirmesi şarttır. Talep kabul edildiğinde söz konusu olan kurumun geçerli atama dönemleri beklenmeden yer değişikliği yapılmaktadır. Ayrıca başka bir yere ataması yapılan memur mazereti kalktığında zorunlu hizmet süresinin eksik kalan kısmını tamamlar. Yani bu görevden sonsuza kadar kaçır söz konusu değildir. Mazeret kalkarsa görev kaldığı yerden devam eder.
Yer Değiştirme İçin Sağlık Mazereti Raporu Nereden Alınır?
Sağlık mazereti gereği yer değiştirme talebi için alınacak raporun eğitim araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden alınması gerekmektedir. Aksi takdirde rapor kabul görmeyecektir. Raporda rahatsızlık hakkında teşhis, tedavi, gidişat, yol haritası, bulgular, laboratuvar sonuçları vb bilgiler yer almalıdır. Ayrıca yine raporda görev değişikliğine neden ihtiyaç duyulduğu, nerelerde, hangi şartlarda çalışmasının daha iyi olacağı da belirtilmelidir. Örneğin “Ankara’da şu hastanede tedavi görmesi için şurada çalışması önerilir.” denilmelidir. Ayrıca raporda hastalığa ilişkin bulgu, veri, sonuç, analiz, raporlar bulunmalıdır.
Sağlık ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Eğitim Ücretleri ve Bursları
SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET
Sağlık mazereti tayini nasıl yapılır?
Sağlık durumu mazereti tayini için kişinin, tam teşekküllü bir hastaneden, sağlık kurulu raporu alması gerekir.
Rotasyona tabi olmamak için Sağlık mazereti nin Sağlık Kurulu Durum Bildirir Raporu ile sunulması yeterlimidir.