Yıpranma Payı Memuriyeti Etkiler Mi? Nasıl Etkiler?
Yıpranma Payı Memuriyeti Etkiler Mi? Nasıl Etkiler? Yıpranma Payı Nedir? Ne Demek? Yıpranma Payı Ne İşe Yarar? Yıpranma Payında Fiili Hizmet Süresi Zammı Yıpranma Payından Kimler Faydalanabilir? Yıpranma Payı Memuriyeti Nasıl Etkiler?
Türkiye’de milyonlarca çalışan bulunuyor. Farklı sektörlerde, farklı şartlarda görev yapan bu çalışanların hakları da var. Özellikle de bazı zorlu meslekleri yürüten kişiler için tanınan haklar daha fazla. Bu hakların en gözdesi ise yıpranma payı olarak biliniyor. Bazı çalışanlar çalışma sürelerinin her 1 yıla yani 360 güne karşılık gelen fiili hizmet sürelerinden başka bir ifadeyle yıpranma payından faydalanabiliyorlar. Bu sayede daha fazla ücret, daha iyi şartlarda emeklilik ve erken emeklilik gibi olasılıklar mümkün hale geliyor. Her 360 günlük çalışmaları karşılığında hizmet sürelerine yıpranma payı eklenmesi uygulaması bazı devlet memurları için de geçerli. Bu memurluklar bu nedenle son derece ilgi görüyor. kamu haber
Memurun Yıllık İzin, İdari İzin ve Rapor Alma Süresi Kaç Gündür?
Yıpranma Payı Nedir? Ne Demek?
Yıpranma payı veya fiili hizmet süresi zammına ilişkin her türlü düzenleme ve bilgi 5510 sayılı Sosyal sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununca belirleniyor. Yıpranma payı çalışma koşulları ağır olan, diğer mesleklere kıyasla daha çok performans gösterilmesi gereken, tehlike ve zorluk oranlarının fazla olan mesleklerde erken emeklilik ihtimalinin kapısını aralıyor. Bu sayede gazetecilik yapan, güvenlik görevlisi olarak çalışan, terörle mücadelede rol alan personeller erken emekli olabiliyor. Örneğin yıpranma payı içindeki mesleklerde çalışanlar her 1 yıl için ek olarak 90 gün fiili hizmet zammı verildiğini varsayalım. Bu durumda 1 yıl çalışan bir memur 15 ay çalışmış olarak kabul ediliyor. Emeklilikte her yıl 360 gün kabul edilirken yıpranma payı ile birlikte bu süre 450 güne hatta belki de daha fazla güne çıkabiliyor.
Yıpranma Payı Ne İşe Yarar?
Yıpranma payı kapsamındaki mesleklerde çalışanlar emeklilikte daha avantajlı olmaktadır. Emeklilikte çalışma yılı 360 gün olarak kabul edilir. Ancak yıpranma payı kapsamında ilave 90 gün daha hesaplanır. Böylece çalışanların 1 yılda 360 gün değil 450 gün çalıştığı kabul edilir. Böylece çalışanlar emeklilik şartlarını daha erken sağlar ve erken emekli olabilir. Örneğin 60 yaşında emekli olması gereken bir çalışan 55 yaşında emekli olabilir.
Yıpranma Payında Fiili Hizmet Süresi Zammı
Hangi iş yerlerinde, hangi mesleklerde çalışan personellerin yıpranma payından faydalanacağı bellidir. 5510 sayılı Kanun kapsamında hangi devlet memurlarının kaç gün yıpranma payından faydalandığı açıkça belirtilmiştir. Bu kapsamda her 360 gün için yararlanılabilecek yıpranma pay süreleri şu şekilde;
Basın kartı sahibi Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunda haber hizmetlerinde çalışanların yıpranma payı süresi 90 gündür.
Asaleti onaylanmış olan polis memuru, başpolis memuru, kıdemli başpolis memuru, komiser yardımcısı, komiser, baş komiser, emniyet amiri, emniyet müdürleri, üst derece ve yüksek maaşlı emniyet mensupları, MİT çalışanları için yıpranma payı süresi 90 gündür.
Subay, astsubay, yedek subay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler için yıpranma payı süresi 90 gündür.
Ceza infaz kurumu müdürü, idare memuru, infaz ve koruma başmemuru, infaz ve koruma memuru, Adalet Bakanlığı taşra teşkilatında olup ceza infaz kurumlarında görev yapan, ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklularla irtibar içinde olan göervliler için yıpranma payı süresi 90 gündür.
İtfaiye teşkilatında yangın söndürme çalışmalarına katılan personeller için yıpranma payı süresi 60 gündür.
Yıpranma Payından Kimler Faydalanabilir?
Devlet kurumlarında çalışan kamu personellerinden bazıları yıpranma payından faydalanabilir. Devlette yıpranma payından faydalanacak personeller ve faydalanma süreleri şu şekildedir;
Yıpranma Payı Memuriyeti Nasıl Etkiler?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu memuriyet hayatı ile ilgili her türlü konuyu kapsamaktadır. Kanun içerisinde fiili hizmet zammı yani yıpranma payı sürelerinin memuriyet kıdem süresine ve kazanılmış haklara ne kadar yansıtılacağı hükmü yer almaz. Bu kapsamda yıpranma payı süreleri memuriyete ilişkin haklara etki etmez. Ancak yararlanılan yıpranma payı süresi emekliye ayrılabilme zamanı yani erken emekliliği etkiler. Ve emeklilik haklarının artmasına neden olur.
SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET
Devlette Hangi Teknik Personel İlave 1 Derece Alamaz?
Yıpranma payının maaşa etkisi var mı?
Askerlerin kazandığı yıpranma payı hizmet süresine eklenip yaştan düşülürken, itibari hizmet süresi bağlanacak aylığı artırıyor.