YKS Özel Koşul ve Açıklamalar Madde 119
YKS kılavuzu içinde yer alan özel koşul ve açıklamalar madde 119 nedir, bk. 119 ne anlama gelmektedir, özel koşul ve açıklamalar ne amaçla kullanılmaktadır, özel koşul ve açıklamalar tercih kılavuzu içinde kaç kısımdan oluşmaktadır, oluşturulan bu kısımların farkı nedir gibi soruların cevapları ve madde 119 ile ilgili açıklamaya yazımız içinden ulaşabilirsiniz.
Bir tercihte bulunmak üniversite sınavına hazırlanmış ve belli bir puanı almış öğrenciler için sınava hazırlanmak kadar yorucu bir olgudur. İstenilen bölüme yerleşip yerleşilmeyeceği ile ilgili telaşlar, tercih edilmesi düşünülen bölümün öğrenciye uygun olup olmadığı ile ilgili soru işaretleri, gerekli şartların ve koşulların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği sorusu, bölümün bilinmezlikleri gibi konular adayın tercihine etki ederek bireyi endişeye sokabilmektedir. Bu noktada doğru tercih yapmak için YKS (yükseköğretim kurumları sınavı) sonrası yapılan tercih sistemini, YKS puan türlerini, bölümleri, benzer ve ilişkili konuları bilmek adayı biraz da olsa rahatlatmaktadır.
Yukarıda bahsettiğimiz durumlardan ötürü YKS konusunda bilgi verme amaçlı yazılarımızı hazırlamaya devam ediyoruz. Bu bilgilendirmelerden biri olan özel koşul ve açıklamalar hakkında yazdığımız yazılarımız, adayların tercih edeceği bölümlere dair ÖSYM’nin veya tercih edilecek üniversitelerin ya da YÖK’ün koyduğu kuralları içermesi açısından oldukça önemlidir diyebiliriz.
YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR MADDE 119 NEDİR? YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR NEDİR?
YKS kılavuzlarında bulunan özel koşul ve açıklamalar yukarıda da bahsettiğimiz gibi ÖSYM’nin, YÖK’ün (yükseköğretim kurulu) veya üniversitelerin koyduğu şartlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açıklamalar ve koşullar üniversite adayı olan kişinin tercih edeceği bölümleri tercih etmelerini sağlayabilecek özel bazı durumlardır. Bunlar ÖSYM’nin yayıma soktuğu özel koşul ve açıklamalar kılavuzu içindeki iki ayrı bölümden oluşmaktadır.
Birinci kısım ÖSYM’nin kendine ait sisteminde yer alan kişisel bilgiler ile ilişkili olarak ÖSYM’nin kısmen veya tamamıyla bilgisayar sistemi üzerinden kontrol edebildiği aday bilgileri ile alakalı şartlar ve açıklamalardan oluşmakta iken; ikinci kısımsa adayların kendilerinin dikkate alarak tercihlerini oluşturmak durumunda olduğu koşul ve açıklamaları içermektedir. İkinci kısımda yer alan şartlar ve açıklamalar yukarıda bahsettiğimiz ilgili kuruluşlar tarafından dikkate alınmaktadır.
Kılavuzda yer alan koşul ve açıklamalar vakıf üniversitelerinin fiyatları, sıralamalar ile ilgili sınırlamalar (hukuk, mühendislik gibi bölümlerde bulunan en alt sınır), cinsiyet, hazırlık okuma şartları, yaş sınırı gibi konular ile ilişkilidir. Bu yüzden tercih döneminden önce kılavuza genel bir göz atmanız gerekir diyebiliriz.
Bu koşul ve açıklamalar için yer alan madde 119 incelenecek olursa;
Bu programın öğretim dili Fransızca olup, 1 (bir) yıllık “Fransızca Dil Hazırlık” sınıfı mevcuttur. Bu sınıfın sonunda başarılı olan öğrenciler ile Üniversite tarafından yapılan Fransızca yeterlik sınavında başarılı olan öğrenciler bu bölüme ait 1 (bir) yıllık ikinci hazırlık “İleri Fransızca” sınıfına kayıt olurlar. Bu sürenin sonunda başarılı olan öğrenciler 4 (dört) yıllık lisans eğitimine başlarlar.
açıklamasını içeren bir madde olarak karşımıza çıkmaktadır.
*Bahsedilen bilgiler ve özel şartlar, açıklamalar ve madde 119 ile ilgili bilgi ÖSYM’nin yayımladığı kılavuz içinden derlenmiştir. Yapılabilecek değişikliklerde ÖSYM’ye ait resmi web sitesinde ÖSYM’nin yapacağı son duyuru geçerlidir. Özel koşul ve açıklamaların bulunduğu kılavuzu incelemek için BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ
YKS, ÖSYM tarafından hazırlanan bütün sınavlar, bölüm tercihleri ve tercihlerin özel şartları ve koşulları gibi konular hakkında merak ettiklerinizi sorabileceğiniz, paylaşımlarda bulunabileceğiniz, yazılanları okuyabileceğiniz deneyimli yöneticilerin bulunduğu TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarımız hizmetinizdedir.