kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS Özel Koşul ve Açıklamalar Madde 216

YKS kılavuzunda bulunan özel koşul ve açıklamalar içindeki madde 216 nedir, bk. 216 ne anlama gelmektedir, özel koşul ve açıklamalar ne maksatla kullanılmaktadır, tercih kılavuzu içinde yer alan özel koşul ve açıklamalar kaç kısımdır, var olan bu kısımların farkı nedir gibi soruların cevapları ve madde 216 ile ilgili açıklamaya yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz.

YKS
A+
A-

Bölüm tercih etmek üniversite sınavına hazırlanmış üniversite adayları için sınava hazırlanmak kadar yorucu bir durumdur desek yeridir. İstenilen bölüme yerleştirmelerinin yapılıp yapılamayacağı ile ilgili soru işaretleri, tercih edilmesi düşünülen bölümün adaya uygunluğu ile ilgili meraklar, gerekli şartların ve koşulların sağlanıp sağlanamayacağı sorusu, yerleşmeden önceki süreçte bölümün birçok anlamda belirsizliği gibi konular adayın tercihine etki ederek bireyi gerebilmektedir. Bu noktada doğru tercih yapmak için üniversite adayı gencin YKS (yükseköğretim kurumları sınavı) ile alınan puanlardan sonra yapacağı tercih işlemleri hakkındaki bilgileri, üniversite bölümlerini, benzer ve ilişkili konuları bilmesi biraz da olsa bu konularda adayı rahatlatabilmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz durumlara istinaden YKS konusunda bilgi verme maksadıyla kaleme aldığımız yazıları hazırlamaya ve yayımlamaya devam ediyoruz. Bu bilgilendirmelerden olan özel koşul ve açıklamalar konusunda yazdığımız yazılarımız, adayların tercih edeceği bölümlere dair tercih edilmesi düşünülen üniversitelerin ya da YÖK’ün koyduğu kuralları içermesi açısından oldukça önem taşımaktadır.

YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR MADDE 216 NEDİR? YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR NEDİR?

YKS kılavuzlarında bulunan açıklamalar yukarıda da bahsedildiği gibi YÖK’ün veya yükseköğretim kurumlarının koyduğu özel şartlar ve açıklamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açıklamalar ve koşullar üniversite adayının tercih edeceği bölümleri tercih etmelerini sağlayabilecek özel bazı açıklamaları içermektedir. Bunlar ÖSYM’nin yayıma soktuğu YKS tercih kılavuzu içinde yer alan özel koşul ve açıklamalar bölümü içindeki iki ayrı bölümdür.

Birinci bölüm ÖSYM’nin eğitim ile ilişkili kurumların veri tabanlarından aldığı ve adayın kişisel bilgileri (yaş, yerleşim yeri, boy, kilo vb.) ile ilişkili olarak ÖSYM’nin kısmi olarak veya tamamen bilgisayar sistemi aracılığıyla kontrol edebildiği aday bilgileri ile alakalı şartlar ve açıklamalardan oluşmaktayken; ikinci bölüm ise adayların kendilerinin dikkate almak zorunda kalarak tercihlerini oluşturması gereken koşul ve açıklamaları içermektedir.

Kılavuzda yer alan koşul ve açıklamalar vakıf üniversitelerinin özel durumlarını, sıralamalar ile ilgili sınırlamaları (mühendislik, hukuk gibi bölümlerde bulunan en alt sınır), cinsiyet ile ilgili özel durumları, hazırlık sınıfı varlığını, yaş sınırını içeren konular ile ilişkilidir. Bu yüzden tercih döneminden önce kılavuza genel olarak bakmanız önerilir.

Bu koşul ve açıklamalar için yer alan madde 216 incelenecek olursa;

Bu programı tercih edebilmek için adayların ilgili yerleştirme puanının en az 315 olması gerekmektedir.

açıklamasını içeren bir madde olarak karşımıza çıkmaktadır.

*Bahsedilen bilgiler ve özel koşullar, açıklamalar ve madde 216 ile ilgili bilgi ÖSYM’nin yayımladığı YKS tercih kılavuzu içinden derlenmiştir. Yapılabilecek değişikliklerde ÖSYM’ye ait resmi web sitesinde kurumun yapacağı son duyuru geçerli olacağından takip etmeyi ihmal etmeyiniz. Özel koşul ve açıklamaların bulunduğu kılavuza göz gezdirmek için BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ

YKS, ÖSYM tarafından hazırlanan tüm sınavlar (KPSS, YDS vs.), üniversite bölümleri, bölüm tercihleri ve tercihlerin özel şartları ve koşulları gibi konular hakkında merak ettiğiniz her şeyi sorabileceğiniz, bu konularda paylaşımlar okuyabileceğiniz deneyim sahibi yöneticilerin ve üyelerin bulunduğu TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarımız hizmetinizdedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.