Yüksek Mühendis Nedir?
Yüksek Mühendis Nedir? Ne Demek? Nasıl Olunur? Yüksek Mühendis Nedir? Ne Demek? Yüksek Mühendis Nasıl Olunur? Yüksek Mühendis Ne İş Yapar?
Yüksek Mühendis Nedir?
Yüksek Mühendis; Mühendislik fakültelerini bitiren ve yüksek lisans yapan ya da doktorasını tamamlayan kişilere verilen unvan olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dünyada aktif olarak icra edilen yüzlerce hatta binlerce meslek bulunmaktadır. Bu mesleklerden bazıları temel teknikleri içinde barındırırken bazı mesleklerde ileri düzeyde uzmanlık içermektedir. Örneğin sekreter ile yönetici asistanı arasında farklar vardır. Yönetici asistanı daha büyük bir uzmanlık ister. Uzmanlık isteyen mesleklerden biri de yüksek mühendis mesleğidir. Günümüzde sık sık sorulara neden olan bu meslek hakkında pek az bilgi bulunur. Peki yüksek mühendis nedir? Kimdir? Yüksek mühendis nasıl olunur?
Yüksek Mühendis Ne Demek?
Türk Dil Kurumu’na göre mühendis Arapça kökenli bir kelimedir. İnsanlığın ihtiyaçlarını karşılamak için ulaşım, sağlık, tarım, beslenme, teknik ve sosyal anlamlarda uzmanlaşmış kişilerdir. Eğitim görerek kendilerini yetiştiren bu kişiler yüzlerce yıldır dünyanın akışını değiştirmektedir. Yüksek mühendisler ise mühendislik mesleğinin daha da üstüdür. Başarılı, yüksek lisans yapmış, doktora yapmış mühendisler yüksek mühendislik unvanını elde edebilir. Bu meslek adı bir unvandır. Yüksek lisans yapan mühendisler yüksek mühendis olabilmektedir.
Yüksek Mühendis Nasıl Olunur?
Yüksek mühendis olmak için öncelikle en az 4 yıllık lisans eğitimi veren üniversitelerden mezun olarak mühendis olmak gerekmektedir. Bunun içinde lise eğitimini tamamlamak, Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girip yüksek puan almak ve üniversiteye kayıt olmak gerekmektedir. Mühendislik eğitimi veren üniversitelerden mezun olduktan sonra mühendis olmaya hak kazanılır.
Yüksek mühendis olmak için en az 4 yıl eğitim veren mühendislik fakültelerinden mezun olmak ve yüksek lisans yapmak gerekmektedir. Yabancı Dil Sınavından ve ALES sınavından yüksek puan alıp, üniversitenin sınavlarından da geçerek yüksek lisansa kayıt olabilirsiniz. Yüksek lisansınızı tamamladıktan sonra, tezinizi teslim ettikten sonra yüksek mühendis olabilirsiniz. Yani yüksek mühendis olmak için üniversite ve yüksek lisans süreleri düşünüldüğünde en az 6 yıl eğitim almanız gerekmektedir.
Yüksek Mühendis Ne İş Yapar?
- Proje oluşturur, yürütür ve sonuçlandırır.
- Bütçe planlaması yapar.
- Toplantılara katılır, yönetir.
- Sahada inceleme yapıp, süreci planlar.
- Çalışanların ihtiyaçlarını ve güvenliğini sağlar.
- Mühendisleri koordine eder ve görev dağılımı yapar.
- Zemin etüdü, malzeme incelemesi gibi süreçlerde bulunur.
- Raporlar hazırlar ve yöneticilere sunar.