Zabıt Katibi Maaşları Ne Kadar?
Zabıt Katibi Maaşları Ne Kadar? Zabıt Katibi İş Olanakları, İş İlanları Zabıt Katibi Nasıl Olunur? Zabıt Katibi Olma Yolları Zabıt Katipleri Nerelerde Çalışabilir? Zabıt Katibi Nedir? Ne Demek?
Mahkemelerde görülen duruşma esnasında hakimin ağzından çıkan her sözü kayıt altına alan yazıcı kişiye zabıt katibi denir. Klavyesine güvenen pek çok kişinin tercih ettiği zabıt katipliğinin maaşı da merak konusu olmuştur. Peki zabıt katibi maaşları ne kadar?
Meslekleri tanıtmaya ve her yıl güncellenen maaş bilgilerini sizlerle paylaşmayı sürdürüyoruz. Bu kapsamda maaş bilgisini inceleyeceğimiz sıradaki meslek zabıt katipliği. Adalet Bakanlığı içerisinde görev yapan meslek gruplarından olan zabıt katipliği günümüzde en popüler mesleklerden biridir. Ayrıca Adalet Bakanlığı tarafından bu alana sık sık personel alımı yapılır. Bu nedenle zabıt katiplerinin ne kadar maaş aldığı her dönem merak edilir. Peki zabıt katibi maaşları ne kadar?
Zabıt Katibi Nedir? Ne Demek?
Türk Dil Kurumu’na göre zabıt Arapça kökenli bir kelimedir ve tutanak anlamına gelir. Katip kelimesi de Arapça kökenlidir ve yazman anlamına gelir. Bir anlamda tutanak tutan, tutanak yazan kişiyi ifade eder bu mesleğin adı.
Zabıt Katibi İş Olanakları, İş İlanları
Adalet Bakanlığı neredeyse her yıl sözleşmeli olarak istihdam etmek üzere zabıt katibi alımı yapmaktadır. Adalet Bakanlığında istihdam edilecek personelin büyük bölümü Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü çatısı altındaki cezaevlerinde çalışır. Personelin diğer kısmı ise adliyelerde, bakanlık merkez teşkilatında görev yapar.
Zabıt Katibi Nasıl Olunur? Zabıt Katibi Olma Yolları
Aşağıda belirtilen şartları taşıyan ve Kamu Personeli Seçme Sınavına katılarak 70 puan alan adayların tamamı zabıt katibi olmak için başvuru yapabilir. İlan edilen pozisyon sayısının 20 katı arasında aday mülakata çağırılır. Örnek vermek gerekirse bir komisyon için 175 kişilik zabıt katibi kadrosu açılacağını varsayalım. Buna göre en yüksek puana sahip ve geçerli başvuru yapan ilk 3 bin 500 aday sınava katılabilecek. 3bin 500’üncü sıradaki adayın 80 puan aldığını varsayalım. Bu durumda 80 puanın altındaki adaylar uygulama sınavına katılamayacak. Yazılı sınavda başarılı olan adaylardan, ilan edilen kadro sayısının 3 katı kadar aday sözlü sınava, yani mülakata çağırılacak. Sözlü sınavda başarılı olan adaylar zabıt katibi olmaya hak kazanacak. Zabıt katibi alımı başvurularında lisans mezunlarının KPSS P3, önlisans mezunlarının KPSS P93 ve ortaöğretim mezunlarının KPSS P94 puanlarıyla yapacağı başvurular esas alınacak.
Zabıt Katipleri Nerelerde Çalışabilir?
- Adalet Bakanlığı Merkez Kadroları
- Adalet Bakanlığı Taşra Teşkilatı
- Adliyeler
- Yerel Mahkemeler
- Bölge Mahkemeleri
- Seçim Kurulları
- Kalem İşleri
- Cezaevleri
Zabıt Katibi Ne İş Yapar ? Zabıt Katibi Maaşları Ne Kadardır?
Zabıt Katibi Maaşları Ne Kadar?
Ocak ayında memur maaşlarına zam geldi. Bu zamla birlikte kamu personelinin aylık geliri arttı. Adalet Bakanlığında çalışan sözleşmeli zabıt katipleri de bu kapsamda maaş artışından faydalandı.
Özlük haklarının iyileştirilmesi, maaşlarının artmasını isteyen personelin aylıklarını etkileyen pek çok unsur bulunur. Aile ve çocuk yardımı, eğitim durumu, sigorta ve BES kesintisi, fazla mesai, ek tazminat vb. unsurlar aylıkları etkiler. Bu kapsamda maaşı ortalama 14-18 bin TL civarındadır.
Katipler kaç saat çalışır?
Genellikle hafta içi 08:30 – 12:00 / 13:00 – 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar. Öğle tatili ise 12:00 – 13:00 saatleri arasında yapılmaktadır.
az bu maaşlar lisans mezunu insana